BATALIA DE LA TRAFALGAR

 


Confruntarea de la Trafalgar a ramas in istorie drept ce-a

mai importanta batalie navala din intreaga istorie a omenirii. L-a impiedicat pe Napoleon sa invadeze Marea Britanie si i-a adus acesteia din urma controlul de necontestat al marilor lumii pentru inca un secol. Pentru Franta si Spania insa, infrangerea a insemnat pierderea puterii maritime si, mai tarziu, caderea lui Napoleon.

 

 

 

  Marinarii care au schimbat fata lumii

Cadiz a fost portul din care amiralul Pierre Charles Villeneuve, la bordul vasului Bucentaure, a scos in larg o flota comuna franco-spaniola de 33 de nave de razboi - 18 frantuzesti si 15 spaniole -, pe 19 octombrie 1805, ca sa atace flota britanica din Mediterana. In largul coastei asteptau cele 27 de nave ale amiralului Nelson. 
Lupta a inceput la putin timp dupa pranz, pe 21 octombrie, si pana seara
 Bucentaure capitulase, Villeneuve fusese luat prizonier, iar alianta franco-spaniola pierduse 22 de vase. Britanicii - niciuna. Cand vasele ramase din fortele lui Villeneuve au incercat sa rupa randurile si sa se retraga la mal in siguranta, ghinionul i-a lovit din nou. Vasul frantuzesc Achille, care luase foc, a explodat. Restul flotei a fost lovit de o furtuna cumplita in care s-au inecat cei mai multi supravietuitori ai bataliei

Măiestria tacticii amiralului Nelson a atins apogeul în această confruntare, lupta de la Trafalgar fiind considerată de specialiştii militari, cea mai mare victorie din istoria marinei Regale Britanice.

Din păcate, Nelson nu a mai apucat să culeagă laurii victoriei şi pe 21 octombrie. La ora 4:30, un soldat francez l-a împuşcat în coloana vertebrală.Amiralul Nelson nu a mai putut fi salvat şi după trei ore a murit.

 

 

După bătălie, corpul neînsufleţit al amiralului Nelson a fost transportat în Anglia. Ca un omagiu, a fost înmormântat într-un sicriu făcut din catargul vasului francez L'Orient.Întreaga populaţie britanică a plâns după eroul mărilor.

Lordul Nelson, eroul de pe ape

Intre glorie si oprobriu, cei trei conducatori ai bataliei de la Trafalgar - englezul Nelson, spaniolul Gravina si francezul Villeneuve - au avut destine istorice diferite, dar au cunoscut acelasi sfarsit tragic, dupa confruntarea lor militara din octombrie 1805. Invingatorul, Horatio Nelson, a fost eroul suprem al istoriei navale britanice. Scund, palid, nervos si ciung, Nelson suferea de rau de mare. Se mai spunea despre el ca era vanitos si rebel. Dar dincolo de toate astea, era un navigator exceptional, un tactician abil si un mare lider, iubit de marinari, care il urmau orbeste in lupta. Nascut in 1758, a devenit capitan de vas la doar 20 de ani si s-a impus mai ales in razboiul impotriva Franteipostrevolutionare. In 1801, avea sa-si implineasca cu adevarat destinul, prin superba manevra de la Trafalgar. I-a anihilat pe „francezii pe care ii detesta atat de mult”, insa si pentru el acela a fost sfarsitul. Ranit in lupta, a agonizat trei ore, stiind insa ca iesise invingator. „Multumita Domnului, mi-am facut datoria”, avea sa spuna, inainte de a se stinge, pe Victory.

Istoria este necrutatoare cu cei invinsi

 

 

Amiralul Federico Carlos Gravina y Napoli, fiul ducelui de San Miguel, s-a nascut la Palermo, in 1756, si a intrat in armata regala la varsta de 19 ani. S-a remarcat in luptele impotriva piratilor barbari din Mediterana, dar si alaturi de englezi, in asediul Toulon-ului. Din 1796 lupta insa de partea francezilor. Napoleon spunea despre el ca, in lupta, „nu era decat geniu si decizie”. La bordul vasului amiral „Principe de Asturias”, Gravina este grav ranit la bratul stang si, desi reuseste sa scape, moare la sase luni dupa batalie, din cauza unei infectii. 
Amiralul Pierre Charles Villeneuve este marele perdant al dramei maritime de la Trafalgar, direct responsabil de dezastrul franco-spaniol. Nobilul, nascut in 1763 la Valensole, a intrat in marina la 16 ani. A fost un om curajos dar nesiguranta de care a dat dovada l-au determinat pe imparat sa-l elibereze din functie.Dupa dezastrul de la Trafalgar,a stat sase luni prizioner la englezi,sa sinucis pe drumul de intoarcere in Franta.Napoleon avea sa spuna despre Villeneuve:
Un om curajos dar lipsit de talent.

napolnfost un om curajos,chiar daca ii lipsea talentul.

 

 

Tags

:

 

 

 

 

 

nelson trafalgar victory